De opmaak van de SDS is aangepast conform de beschrijving in Verordening (EU) 2020/878
Binnen SOFOS360 kan van elke stof een SDS worden gegenereerd. De inhoud van deze SDS is aangepast naar de richtlijnen zoals beschreven in Verordening (EU) 2020/878.
- Zo is sectie 1.1 uitgebreid met de UFI-codes van alle aan de stof gekoppelde artikelen. Verder kan in deze sectie ook worden aangegeven of het een nanostof betreft. In de stof is hiertoe op het tabblad 'Lijsten' een nieuw veld opgenomen. Als er meerdere artikelen van verschillende leveranciers zijn is nu bij de UFI-code ook de naam van de leverancier en de artikelcode te zien zodat duidelijker wordt welke UFI-code bij welk artikel hoort.
- Indien een stof hormoonverstorende eigenschappen bezit, wordt dat nu in sectie 2.3 beschreven.
- Indien gegevens over de geschatte acute toxiciteit, M-factoren en specifieke concentratieniveaus zijn opgenomen in de stof, worden deze nu expliciet beschreven in sectie 3.1. Bij mengselcomponenten worden deze gegevens samen met de classificatie in sectie 3.2 opgenomen.
- In sectie 9 worden zo veel als mogelijk de fysische en chemische eigenschappen van de stof opgenomen.
- Sectie 11.1 heeft een nieuwe titel gekregen en in sectie 11.2 is nu informatie over eventuele hormoonverstorende eigenschappen bij de mens opgenomen.
- Sectie 12 is uitgebreid met een nieuwe sectie (12.6) waarin eventuele hormoonverstorende eigenschappen voor het milieu zijn opgenomen.
- Tot slot zijn in sectie 14 wat tekstuele wijzigingen doorgevoerd.
- In sectie 15.1 worden aangegeven op welke Europese- en Nederlandse lijst de stof voorkomt.
Bij een artikel kan een UFI-code worden vastgelegd
Vanaf 1 januari 2025 is het wettelijk verplicht om op etiketten van producten met een fysische en/of gezondheidsclassificatie een UFI-code te vermelden. UFI staat voor "Unique Formula Identifier" en maakt het mogelijk om een artikel terug te leiden tot een specifiek product van een specifieke leverancier. Het nummer stelt de hulpverlener in een gifcentrum in staat om bij een calamiteit het juiste advies te geven.
Het UFI-code kan in SOFOS360 worden ingevoerd op het Artikelen-scherm en is te vinden naast het veld 'EAN/GTIN-NUMMER'.

Bij een potmutatie wordt een melding gegeven indien de maximale voorraad in de geselecteerde ruimte wordt of zal worden overschreden
Vanaf deze versie zal een melding worden gegeven, indien bij een potmutatie (aanmaken nieuwe pot, uitgifte, terug naar magazijn) de pot geplaatst wordt in een ruimte waar, na het plaatsen, een eventuele vastgelegde maximale voorraad voor die ruimte zal worden overschreden. In het scherm waar de mutatie wordt doorgevoerd zal de ruimte in het rood worden weergegeven.

Aanpassingen aan het tabblad 'Lijsten' in een stof
Het tabblad ‘Lijsten’ van een stof is gereorganiseerd. Verder is op dit scherm nu ook zichtbaar wanneer in een mengsel één van de mengselcomponenten voorkomt op de SZW-lijst. Zoiets was al zichtbaar voor bijvoorbeeld ZZS en PZZS en is nu dus ook bij SZW te zien.
Indien in een mengsel een component voorkomt met een SZW indicatie dan is dit op het tabblad lijsten, net zoals bij ZZS, te zien. Verder zijn de lijsten Bijlage 12a en Bijlage 12b vervangen door de lijst BAL bijlage 3. De eerste twee lijsten waren onderdeel van het activiteitenbesluit welke is overgegaan in het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL). Verder is de gecombineerde lijst 'ODP en F-Gassen' gesplitst en geactualiseerd conform de nieuwe verordeningen van februari 2024. Tot slot is bijlage 14 verwijderd. Ook deze indicatie was al overgenomen door de REACH autorisatielijst.
Het wel of niet automatisch bepalen van eventuele PGS15-meldingen bij potmutaties is instelbaar
Vanaf deze versie is het wel of niet automatisch bepalen van PGS15-meldingen bij potmutaties per gebruiker instelbaar. Vooral bij een grote database kan het bepalen van eventuele PGS15-meldingen in de geselecteerde ruimte wat langer duren, waardoor het vertragend kan werken in de dagelijkse werkzaamheden.
In de gebruikersinstellingen (Instellingen - 'Mijn gegevens') op het tabblad 'Algemene instellingen' kan worden aangegeven of de bepaling automatisch moet plaatsvinden of niet. In het eerste geval zal bij het uitvoeren van een potmutatie, voor de geselecteerde ruimte, worden gekeken of er PGS15-meldingen zijn. Wanneer dat het geval is zal de knop actief zijn en een rode tekst bevatten. Wanneer er geen meldingen zijn, zal de knop inactief zijn. Wanneer de berekening niet automatisch moet plaatsvinden, zal de knop altijd actief zijn en de normale tekstkleur bevatten. Klikken op een actieve knop zal in beide gevallen het PGS15-rapport voor de geselecteerde ruimte tonen.
Rapport 'Voorraad' is uitgebreid met een extra indicatie wanneer de maximale voorraad in een bepaalde ruimte wordt overschreden door de actuele voorraad
In een ruimte kan worden vastgelegd wat de maximale voorraad van een bepaalde stof is. Wanneer de voorraadmodule is afgenomen, kunnen in de ruimte ook potten worden geplaatst. In het menupunt 'Rapportage - Voorraad' bevindt zich het rapport 'Voorraad' waarin gekozen kan worden voor rapporttype 'Voorraad chemisch producten (totalen per ruimte)'. Dit overzicht is nu uitgebreid met twee extra kolommen: de maximale voorraad zoals vastgelegd in de ruimte en met een indicatie wanneer de maximale voorraad is overschreden door de actuele voorraad in de ruimte. Wanneer de maximale voorraad is overschreden in de ruimte wordt in de kolom een rood uitroepteken getoond. In het rapport kunt u zoeken op het uitroepteken om de overschrijdingen te vinden.
Nieuwe EU-classificaties toegevoegd
Vanaf 1 mei 2025 zijn leveranciers verplicht om bij nieuwe stoffen, indien van toepassing, aan te geven of de stof hormoonverstorende eigenschappen bezit of een langdurig gevaar voor het milieu vormt. Hiertoe zijn binnen de EU een aantal nieuwe classificaties toegevoegd inclusief een aantal nieuwe H-zinnen (EUH-zinnen). In deze versie van SOFOS360 zijn deze nieuwe classificaties toegevoegd. Het gaat om de volgende classificaties:
Classificatie |
EUH-zin |
Omschrijving |
ED HH 1 |
EUH380 |
Kan endocriene verstoring veroorzaken bij de mens |
ED HH 2 |
EUH381 |
Verdacht van het veroorzaken van endocriene verstoring bij de mens |
ED ENV 1 |
EUH430 |
Kan endocriene verstoring veroorzaken in het milieu |
ED ENV 2 |
EUH431 |
Verdacht van het veroorzaken van endocriene verstoring in het milieu |
PBT |
EUH440 |
Hoopt zich op in het milieu en levende organismen, waaronder de mens |
zPzB |
EUH441 |
Hoopt zich sterk op in het milieu en levende organismen, waaronder de mens |
PMT |
EUH450 |
Kan langdurige en diffuse verontreiniging van waterbronnen veroorzaken |
zPzM |
EUH451 |
Kan zeer langdurige en diffuse verontreiniging van waterbronnen veroorzaken |
Diverse
- Het zoeken van een nieuwe stof in de externe databank (BIG, AZH, DGZ en Chemwatch) kan vanaf deze versie worden gestart m.b.v. een entertoets. Het is dus niet meer noodzakelijk om na het invoeren van de zoekterm, het zoeken te starten door te klikken op de knop 'Zoek stoffen'.
- Wanneer een stof in het riool wordt geloosd wordt, dan wordt dit ook in hoofdstuk 13 van de SDS vermeld.
- Bij een bestelling kan nu een verwachte ontvangstdatum worden opgenomen. Tevens is een extra veld opgenomen waarin eventuele afspraken m.b.t. de levering kunnen worden vastgelegd.
- Het EINECS-nummer is vervangen door het EG-nummer.
- Het is vanaf nu niet meer mogelijk om bij potmutaties een vervallen ruimte te kiezen. De vervallen ruimtes worden nu weggefilterd uit de lijst met mogelijke ruimtes.
- De afdeling in het potoverzicht i.g.v. een ruimtebeperking zonder het respecteren van gekoppelde elementen is weer zichtbaar. Hierdoor is het weer mogelijk om bij een pot die staat in een ruimte die de ingelogde gebruiker niet kan zien wel de aan die ruimte gekoppelde afdeling te zien. Deze informatie bevordert het kunnen lenen van een pot van een andere afdeling.
- Bij het toevoegen van de maximale voorraad o.b.v. een artikel is het nu mogelijk om aan het artikel-zoekscherm extra kolommen toe te voegen zodat duidelijker wordt om welk artikel het gaat.
- Bij het ophalen van een nieuwe stof uit de Chemwatchdatabase wordt nu het aantal Chemwatchstoffen getoond dat u al heeft opgehaald.
- Bij het vervangen van een stof, door een stof uit de databank derden via menupunt "Vervangen stofgegevens", kan nu bij het handmatig koppelen van een stof in het resultatenscherm de kolom met het extern ID worden opgenomen. Bij Chemwatch stoffen kan dit ID (CW nummer) weer gebruikt worden om in de applicatie van Chemwatch te controleren of een gevonden stof de gewenste stof is.
- In het potoverzicht is de kolom 'Bron' toegevoegd. Deze kolom toont de bron (SOFOS, BIG, DGZ, AZH of Chemwatch) van het eventuele artikel die gekoppeld is aan een stof. Hiermee kunt u beter inschatten of, bepaalde veel gebruikte artikelen gekoppeld aan een SOFOS360-stof mogelijk beter aan, een stof uit de databank derden kan worden gekoppeld, zodat de stofinformatie bijgewerkt kan worden.
- Alle eenheid-selectieschermen ondersteunen nu de filtering op 'Vaak gebruikte' eenheden.
- De nieuwe versies van de databases met stofgegevens van BIG, AZH en DGZ zijn beschikbaar in deze versie.